Een “ouderwetse” lezing door een gedreven deskundige betekent vaak een prettige avond “uit”. Flip sleept je een onderwerp binnen, vertelt daarover met veel enthousiasme en illustreert zijn verhaal steevast met veel afbeeldingen, film en muziek.
Lezingen

Beatles
De belangrijkste popgroep ever…? In de radio top-2000 over 2014 stonden meer dan vijftig liedjes van The Beatles. Met dit aantal noteringen scoren zij verreweg het hoogst, hoger dan bijvoorbeeld Michael Jackson. Twee jaar geleden werd het album Sgt. Pepper op de veiling gebracht. Men schatte dat het gesigneerde exemplaar 30.000 euro op zou brengen. Het…

Vestdijk en de oudheid
Toen Simon Vestdijk (1898-1971) overleed, gold hij als de belangrijkste Nederlandse schrijver van de 20e eeuw. Hij was Nobelprijskandidaat.Een fascinerend aspect van zijn omvangrijke oeuvre is dat Vestdijk, die geen gymnasium had gedaan, veel over de Oudheid heeft geschreven, die hem kennelijk fascineerde. Hoe keek Vestdijk naar de Griekse en Romeinse Oudheid? In de lezing…

Louis Couperus
Louis Couperus In het seizoen 2015-2016 werden twee voor het theater bewerkte romans van Couperus met veel succes opgevoerd: De stille kracht en Eline Vere. De viering van de 150e geboortedag van Couperus kreeg heel veel belangstelling. Wie was Couperus? In de lezing komen leven en werk van Couperus uitvoerig aan bod en worden bekende…

Napoleon
Napoleons barre tocht naar Moskou Op het hoogtepunt van zijn macht kwam Napoleon met een uiterst gewaagd plan: een veldtocht naar Moskou. Deze tocht (1812) werd een gruwelijk fiasco, die in het jaar 2012 uitvoerig is herdacht. In de lezing worden leven en daden van Napoleon behandeld als aanloop naar zijn Russische veldtocht, die tevens…

De “vergeten” Vestdijk
De “vergeten” Simon Vestdijk Toen Simon Vestdijk (1898-1971) overleed, gold hij als de belangrijkste Nederlandse schrijver van de 20e eeuw. Hij was Nobelprijskandidaat. Als snel na zijn dood werd de belangstelling voor zijn werk minder, misschien omdat schrijvers als Hermans, Reve en Mulisch zich in de publiciteit heel gemakkelijk wisten te bewegen. Toch heeft het…

Jeroen Bosch
Jheronimus Bosch en zijn schrijvende tijdgenoten (in voorbereiding) In 2016 was het vijfhonderd jaar geleden dat de schilder Jheronimus Bosch overleed. De grote overzichtstentoonstelling in Den Bosch trok bijna een half miljoen kijkers. Over het leven van Bosch is bijna niets bekend. Maar hij leefde in een interessante tijd: de periode waarin de Middeleeuwen langzaamaan verdwenen…

Eerste Wereldoorlog
De Groote Oorlog in de literatuur In 1914 is het begin van de Eerste Wereldoorlog uitvoerig herdacht. Daarbij is ook aandacht geschonken aan het feit dat deze verschrikkelijke periode veel literatuur heeft opgeleverd, zowel in Frankrijk, als in Duitsland, België en Engeland. Het lijkt erop dat Nederlandse schrijvers zich niet met de oorlog hebben bezig…

Haarlem in de literatuur
Haarlem in de literatuur, de literatuur in Haarlem Haarlem heeft een groot aantal literaire schrijvers en dichters voortgebracht. In de lezing maken wij een virtuele wandeling langs plaatsen in Haarlem, Heemstede en Bennebroek, die te maken hebben met de literatuur en met schrijvers. Presentatie met beeld en geluid. Duur 90 minuten Reserveer

De grote drie
De grote drie Na de dood van Simon Vestdijk (1898-1971) werd steeds vaker het drietal Willem Frederik Hermans, Gerard Reve en Harry Mulisch gepresenteerd als zijn “opvolgers”. Het concept “de grote drie” bleek commercieel heel succesvol, terwijl het drietal meer onderlinge verschillen dan overeenkomsten toonde en ze bepaald geen vrienden waren. In de lezing wordt…

Koning Arthur
Een spannende lezing over de mythische middeleeuwse Koning Arthur.

De Amsterdamse School
Een lezing over de bouw en architecten van de Amsterdamse School.